dijous, 15 de març del 2012

Tècniques de conservació dels aliments



Conservar els aliments ha estat una pràctica habitual de la humanitat. La deshidratació d’aliments, la salaó, el fumatge o  l’adob amb espècies, són procesos de conservació emprats des de fa segles.

La conservació té com a objectius allargar la vida dels aliments, evitar-ne o retardar-ne el deteriorament i mantenir-ne el màxim valor nutritiu. Les condicions que més incideixen en aquests processos són: la temperatura, la humitat i les característiques del medi físic on és immers l'aliment.

El perfeccionament dels sistemes de conservació, permet conservar els aliments d’una manera més satisfactoria durant períodes de temps més llargs. Això permet produir grans quantitats d’aliments en unes zones geogràfiques determinades i consumir-los setmanes o mesos més tard en llocs diferents i allunyats dels de la seva producció.

Els procesediments físics de conservació es caracterítzen perquè s’actua directament sobre els aliments sense afeguir-hi cap altre element, com la congelació per aturar l’actuació dels microorganismes, l’aplicació  de el calor o de les radiacions per matar-los, o l’eliminació de l’aigua per evitar-ne o el desenvolupament.

Procediments físics de conservació dels aliments
Dessecació
bacallà, figues seques
Deshidratació
verdures
Fumatge
salmó, truita
Envasament al buit
embotits
Liofilització
llet en pols, cafè
Aplicació de calor
llet pasteuritzada
Aplicació de fred
peix congelat
Irradiació
carn, peix

  Els procesiments químics es basen en l’adicció d’altres substàncies químiques als aliments. Aquests aditius, a més de facilitar-ne la conservació també solen influir en les característiques organolèptiques dels aliments.

Procediments químics de conservació dels aliments
Salaó
anxoves, pernil
Ensucrat o almívar
fruita
Fermentació
iogurts, formatges
Conserves en vinagre o oli
peix
Addició de conservants químics
embotits, enllaunats en general

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada