Conservar
els aliments ha estat una pràctica habitual de la humanitat. La deshidratació
d’aliments, la salaó, el fumatge o
l’adob amb espècies, són procesos de conservació emprats des de fa
segles.
La
conservació té com a objectius
allargar la vida dels aliments, evitar-ne o retardar-ne el deteriorament i
mantenir-ne el màxim valor nutritiu. Les condicions que més incideixen en
aquests processos són: la temperatura, la humitat i les característiques del
medi físic on és immers l'aliment.
El
perfeccionament dels sistemes de conservació, permet conservar els aliments
d’una manera més satisfactoria durant períodes de temps més llargs. Això permet
produir grans quantitats d’aliments en unes zones geogràfiques determinades i
consumir-los setmanes o mesos més tard en llocs diferents i allunyats dels de
la seva producció.
Els
procesediments físics de conservació
es caracterítzen perquè s’actua directament sobre els aliments sense afeguir-hi
cap altre element, com la congelació per aturar l’actuació dels
microorganismes, l’aplicació de el calor
o de les radiacions per matar-los, o l’eliminació de l’aigua per evitar-ne o el
desenvolupament.
|
Procediments físics de conservació dels
aliments
|
|
|
Dessecació
|
bacallà, figues seques
|
|
Deshidratació
|
verdures
|
|
Fumatge
|
salmó, truita
|
|
Envasament al buit
|
embotits
|
|
Liofilització
|
llet en pols, cafè
|
|
Aplicació de calor
|
llet pasteuritzada
|
|
Aplicació de fred
|
peix congelat
|
|
Irradiació
|
carn, peix
|
Els procesiments
químics es basen en l’adicció d’altres substàncies químiques als aliments.
Aquests aditius, a més de facilitar-ne la conservació també solen influir en
les característiques organolèptiques dels aliments.
|
Procediments químics de conservació dels
aliments
|
|
|
Salaó
|
anxoves, pernil
|
|
Ensucrat o almívar
|
fruita
|
|
Fermentació
|
iogurts, formatges
|
|
Conserves en vinagre o oli
|
peix
|
|
Addició de conservants químics
|
embotits, enllaunats en general
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada