dijous, 15 de març del 2012

La indústria alimentària


Fa aproximadament 250.000 anys  , tots els aliments es menjaven crus . Es consumien tal com s’obtenien de la natura, de la caça i de la recol·lecció, sense ningun procés d’elaboració.  Amb l’ús del foc , alguns aliments com la carn i el peix es començaren a consumir cuinats . Aquesta pràctica comportà l’aplicació d’un primer procés d’elaboració .  


Més tard amb el, naixement de les primeres civilitzacions, van augmentar les necessitats alimentàries d’una població que cada cop era més nombrosa. L’exigència de disposar d’aliments durant tot l’any va accentuar la necessitat d’emmagatzemar part de la collita, i va afavorir el començament de noves tècniques d’elaboració i conservació d’aliments. Aquests dos processos, l'elaboració i la conservació dels aliments, que es van començar a aplicar ja fa més de dos mil anys, continuen essent la base de la indústria alimentària dels nostres dies.

Actualment, els canvis socials, el ritme de la vida moderna i la incorporació de la dona al món laboral són factors que estimulen la necessitat de produir aliments elaborats i precuinats, que requereixin poc temps de preparació i que es puguin conservar durant molt de temps.


         
Podem considerar la cuina com la primera indústria alimentària que la humanitat ha fet servir per elaborar i conservar aliments. Els cuinem per fer-los més digeribles i mengívols. Tot i que consumim aliments frescos, també fem servir un gran nombre d'aliments que han sofert alguna transformació per mitjà de processos industrials.
Els aliments que produeix la indústria alimentària han de posseir els components nutritius adequats, les condicions sanitàries necessàries, un preu assequible i les característiques organolèptiques (gust, aroma i textura) idònies que els facin atraients i aptes per al consum humà.
Per això, les indústries alimentàries duen a terme processos d'elaboració molt variats segons l'aliment que volen elaborar. Fins i tot en el cas dels productes frescos, com la fruita i la verdura, la indústria alimentària els sotmet a processos de neteja, calibratge i envasament.


Així doncs, segons el tractament que reben les matèries primeres, podem classificar les indústries alimentàries en les classes següents:

Indústries manipuladores:  Es dediquen a modificar la forma de presentació del producte. Seleccionen aliments frescos i els envasen. És el cas de les indústries envasadores i dels escorxadors. En un escorxador se sacrifica l'animal i després es passa a les sales d'especejament, on s'esquartera, es talla i es deixa a punt per a la seva comercialització a les botigues. Una part molt important d'aquesta producció es reserva per a un nou procés, que pot ser de conservació o de transformació.


Indústries conserves i semiconserves:  Tracten els aliments per allargar-ne la vida i retardar-ne el deteriorament. Les indústries conserveres elaboren productes congelats, enllaunats... Les semiconserveres, per la seva banda, utilitzen la pasteurització, la salaó o el fumatge d'aliments. Per exemple, la carn es pot sotmetre a tractaments de conservació, com la congelació, o semiconservació, com l'assecat i la salaó dels pernils.

Indústries transformadores:  Elaboren productes alimentaris que solen ser molt diferents de les matèries primeres que s'han utilitzat en la seva fabricació. En molts casos, el producte final ha sofert diversos processos de transformació. Per exemple, les panificadores, les indústries vinícoles i d'olis, les fàbriques d'embotits, les pastisseries industrials, les indústries de pastes... La carn que havíem obtingut a l'escorxador també es pot transformar. N'obtindrem, així, embotits, patés, menjar per a animals... També mitjançant processos de transformació es poden aprofitar altres productes, com les pells, els greixos, etc.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada