dimarts, 8 de maig del 2012

L'envasament dels aliments

Per conservar adequadament els aliments cal que estiguin protegits de l'acció d'agents externs que els puguin alterar o fer malbé. Aquesta funció la realitza l'envàs alimentari.
L'envàs és un recipient dins del qual es posa el producte i que ha de complir les funcions de conservar-lo, protegir-lo i transportar-lo. També té una funció comercial, ja que millora la presentació dels aliments i els fa més apetitosos i atractius.


Actualment hi ha una gran varietat d'envasos, de mides, formes i colors diferents, molt relacionats amb els sistemes de conservació emprats. L'envàs, a més d'afavorir la conservació de l'aliment, facilitar-ne el transport i millorar-ne la presentació, ha de possibilitar l'obtenció de productes sanitàriament més segurs, adequats a les diferents necessitats i més còmodes d'utilitzar.
Els materials més utilitzats per a la fabricació d'envasos són el vidre, el plàstic, el paper i el cartró, la llauna i l'alumini.


El vidre:
El vidre és un dels materials més tradicionals per a l'envasament d'aliments i, malgrat haver estat substituït en molts casos per altres materials com el plàstic, té moltes qualitats: és transparent, higiènic, indeformable i es pot reciclar amb facilitat. Tanmateix, té els inconvenients de ser fràgil i deixar passar la llum. S'utilitza per envasar diferents tipus d'aliments: líquids, salses, maioneses, melmelades, fruites, verdures, patés, etc.


El plàstic:
El plàstic és un dels materials més utilitzats, i ha desplaçat la utilització d'altres materials tradicionals, com el vidre o la porcellana. Presenta com a avantatges principals que té un preu baix i que és molt lleuger, sobretot en comparació amb el vidre, la qual cosa en facilita el transport i l'emmagatzematge. Tanmateix, té l'inconvenient que no tots els plàstics són reciclables i no es destrueixen fàcilment un cop utilitzats, la qual cosa complica encara més el problema de l'eliminació de residus. Es fan servir per guardar líquids, pastes, congelats, galetes, etc.


El paper i el cartró:
El paper i el cartró són materials que permeten la transpiració dels aliments. Tenen l'avantatge que són biodegradables i fàcils de reciclar. Aquests materials també formen part d'altres envasos, com l'anomenat Tetra Brik, fabricat formant capes amb paper, cartró, alumini i plàstic. S'utilitza actualment per envasar una gran varietat de líquids: llet, sucs, vi, etc. La seva forma rectangular en facilita enormement l'emmagatzematge; en canvi, la capa d'alumini que conté en el seu interior en dificulta el reciclatge.




Les llaunes:
Les llaunes són envasos d'acer dolç recoberts interiorment d'estany, vernís, esmalt o plàstic per evitar-ne l'oxidació. Preserven els aliments de l'acció de la llum i són resistents als cops. S'utilitzen per envasar llegums, verdures, fruites en almívar, precuinats, conserves de peix, etc.


L’alumini:
L'alumini és un material lleuger i inoxidable, molt resistent a l'atac de certs líquids. Es fa servir en la fabricació d'envasos de begudes refrescants. També el trobem a les tapes dels iogurts i similars, i com a recobriment de certs embotits.









2 comentaris:

  1. alguien me puede explicar breument en que consisteix els procediments quimics i fisics

    ResponElimina
  2. agafes a la teva mara i la posses en aigua bollin : seguidament posa al teu gos al forn a 248 g duran 4 H i seguidament tallata un dit per condimentar a la teva mara ........ per més informacio no duptis a cunsultar Merci

    ResponElimina